.:.FOLLOWERS.:.

Sunday, April 15, 2012

Mata Kucing Ayah dan khasiatnya :)




ni buah mata kucing yang ayah tanam..waaaa syioknyaaaa sb dis is one of ma fav pruit.nyummy

bila dah start makan, susah naw nk stop..menjadi2 dok kupas kulit..lepas satu, satu....
tp buah yg ayah tanam ni isi dia nipis je, tp semuanya manis..manis2 buah orang kata..heeee

time kt s.alam, if jumpa je gerai jual buah ni, msti beli sekilo...if xsilap sekilo around RM9 kot..kot la..memory corrupt, so dah lupa..hee :P

alang-alang dah cite pasal buah mata kucing ni, nk gak share serba-sedikit tentang khasiat dia..kot ada la kan..tp tiap buah, msti akan ada khasiat dia, xbanyak, sikit mesti ada..xkan kotttt xda..setiap kejadian tu kan bersebab..heeeee

okeh, berbalik pada tajuk entry, khasiat yang nk distory kt sini bukan bermaksud khasiat buah mata kucing yang ayah tanam je, sb buah yang ayah tanam ni tidaklah ada bezanya ngan buah-buah mata kucing yang laen n tidaklah juga ada kena mengena langsung ngan kucing mahupun mata mereka dan jika nk dipikir2 pasal asal kejadian terbentuk nama dia pun, boleh luruh semua rambut den siap ngan akar2 rambut skali terkeluar tu pun if den derhaka nk kaji jugak jugak...mgkin fizikal n rupa paras dia mcm mata kucing kot..femes gak eh kucing banyak betul die franchisekan nama dia..tu xtmasuk misai kucing lg..bahaha...untonglaaa...

oke..oke..jom baca ni..ni hasil penat lelah den dok risik-risik dari pakcik google kesayangan kita tuh..mula-mula dia kata, pakcik bukan apa..dah jauh pakcik berjalan, sesuai ngan usia pakcik yang pakcik pun dah lupo bape umo pakcik...so, seperti yang adik manis sedia maklum, banyak jugaklah pengetahuan yang pakcik ado, start dari sekecik-kecik kuman...sampaila ke sebesar-besar tahi lalat pakcik ni(sambey tunjuk tahi lalat besar gedabak kt tepi pipi)..oke, den merapu je..(papppp kat dahi)

yang ni betol, xmerapu dah...dia kata:

-setiap buah mata kucing mampu mengeluarkan 2,000 hingga 2,500 biji buah setiap kali musim berbuah..wow!

-lagi dia kata, buah ni gak mengandungi phenolic terutama pada bijinya, seperti asam gallic, corilagin, dan asam ellagic yang mengandungi antioksidan yang sesuai bagi wanita hamil dan bijinya juga dikatakan boleh digunakan untuk mengubati gigitan ular..

- lagi, daunnya juga mempunyai khasiat yang tersendiri yang mana ia mengandungi quercitrin dan quercetin, yang memiliki sifat antioksidan dan antivirus, sehingga boleh dimanfaatkan untuk mengubati alergi, kanser, diabetes, dan penyakit kardiovaskular.

- pada kandungan bijinya juga, mengandungi saponim, tannim, (dah macam nama adik beradik dah) dan lemak (banyak digunakan sebagai bahan untuk membuat shampoo dan mengatasi keringat yang berlebihan.  Selain itu, bijinya juga banyak digunakan untuk menghentikan pendarahan.)

- oke, bercakap tentang isi buah mata kucing, isinya boleh dijadikan ubat untuk merawat sakit perut di mana dia berfungsi untuk melancarkan sistem pencernaan, mengurangkan suhu badan khususnya ketika demam dan membunuh cacing di dalam perut selain dapat juga dijadikan sebagai penawar racun.  Air daripada isu (erk, isu pn boleyyyy) isi buah mata kucing yang dikeringkan bertindak sebagai penyegar dan ubat untuk insomnia, kelelahan kronik, perasaan lemah, dan tidak ada nafsu makan.

- Last but not least, buah mata kucing juga dapat menghasilkan tenaga yang baik disamping meningkatkan stamina kerana ia banyak mengandungi sukrosa, protein, lemak, glukosa, dan asam tartaric (da macam teh tarik da bunyi). Oleh kerana itu, buah ini dikatakan baik untuk ibu hamil yang lemah atau selepas bersalin, tetapi haruslah diambil dalam jumlah yang tidak berlebihan :)

okeh, abis dah..credit to pakcik google for sharing dis info




0 gossip (s):