.:.FOLLOWERS.:.

Tuesday, December 13, 2011

busiest week - wordless entry




Thursday, November 10, 2011

TALKING TO THE MOON: PART 10




belajarlah untuk melangkah setapak ke depan..
dia boleh, kenapa anda tidak boleh????

stop being dis weak
he doesn't even care to u nemore...

and 
REMEMBER!!
u r nothing to him..

NOTHING...




Wednesday, October 12, 2011

GEISHA- Cinta dan Benci






Monday, October 10, 2011

TALKING TO THE MOON: PART 9



Sunday, October 9, 2011

TALKING TO THE MOON: PART 8


TALKING TO THE MOON: PART 7



TALKING TO THE MOON: PART 6






TALKING TO THE MOON: PART 5






TALKING TO THE MOON: PART 4



TALKING TO THE MOON: PART 3






TALKING TO THE MOON: PART 2


Photobucket

Saturday, October 8, 2011

TALKING TO THE MOON: PART 1






Please.
I want to be HAPPY.
someone please tell me what HAPPY means to us.


having friends around u, makes u happy.yes.DEFINITELY!
but deep inside, i knew something was missing..
and i can't pretend it..NEMORE!
even though how tough u try to deny it..it failed sometimes..yes, it failed.
i can somehow feel there was something wrong with my smile.
it was damn fake.

dear heart, 
am sorry for not being strong as I promised before
am sorry for owez burdening u
it failed.


sorry for the promises that had been broke
it wasn't work....



Tuesday, October 4, 2011

S FOR SERABUT



:: EACH TIME YOU WAKE UP FROM SLEEP, YOU WISH IT WERE 'dat years' AGAIN BUT IT WASN'T AND YOU STILL DRAG THEM AND WISHING IT WERE THEM AGAIN SPINNING AROUND YOU EVEN THOUGH IT IS NOT ::





Belajarlah untuk memudahkan sesuatu yang mudah, kerana kesukaran itu kadangkalanya datangnya dari akal dan hati yang tidak pernah    cuba untuk berubah. Jangan bimbang jika terpaksa menggantikan sesuatu dengan apa yang telah kita simpan sekian lama, kerana ia memang wajar untuk disimpan, bukan untuk diratapi, namun untuk kita pelajari sesuatu darinya...

AYUH, BANGUNLAH!

dan 

BERUSAHA


*pasti akan ada sinar di hujung sana




Sunday, September 18, 2011

Mariah Carey and Whitney Houston sing...When you Believe



Many nights we've prayed
With no proof anyone could hear
In our hearts a hopeful song
We barely understood

Now we are not afraid
Although we know there's much to fear
We were moving mountains long
Before we knew we could (oh yes)

There can be miracles, when you believe
Though hope is frail, it's hard to kill
Who knows what miracles you can achieve
When you believe, somehow you will
You will when you believe (oh yeah)

In this time of fear
When prayers so often prove in vain
Hope seems like the summer birds
So swiftly flown away

Yet now I'm standing here
My heart's so full I can't explain
Seeking faith and speaking words
I never thought I'd say
[ Lyrics from: http://www.lyricsfreak.com/m/mariah+carey/when+you+believe_20088385.html ]
There can be miracles, when you believe(When you believe)
Though hope is frail, it's hard to kill
Who knows what miracles you can achieve(You can achieve)
When you believe, somehow you will
You will when you believe

They don't always happen when you ask
And it's easy to give in to your fears(oh)
But when your blinded by your pain
Can't see your way straight through the rain
A small but still, resilient voice
Says love is very near(Yeah Yeah)

There can be miracles(miracles)
When you believe(lord when you believe oh ho)
Through hope is frail(through hope is frail)
It's hard to kill(it's hard to kill oh oh)
Who knows what miracles you can achieve
When you believe(ooh ooh)
Somehow you will
Somehow you will
You will when you believe

You will when you believe
Just believe(2 times) (oh yeah)
You will when you believe

Friday, September 16, 2011

Bruno Mars - Talking To The Moon (lyrics)


:'(



Saturday, May 21, 2011

sumpah tidak kuat :(

SUMPAH SAYA TIDAK KUAT LAGI.

XTIPU..

Sunday, May 8, 2011

:: KAD DARI IJAT ::


SELAMAT HARI IBU MOMMY http://www.cute-smiley.com



* tataw bile ijat wt ni, patutla siap amik gunting bagai n xbg den masuk bilik..
haha walopon xcomey ijat wat, tp sumpah mak akan terharu sb kakak die yg baca ni pun terharu http://www.cute-smiley.com

ijat, hope yu will do well in your UPSR.. http://www.cute-smiley.com grab ol A's oke! 
taw ijat mampu tp ijat ni malas..cakap nk pandai je kan..heee..sekian http://www.cute-smiley.com


:: quick entry before den tido ::



*entry ini dipaparkan dalam versi hitam putih kerana den sangatlah malas untuk mengarer2 ini hurup2



hye..saje update xmo bg belog ni sunyi...cian beliau..da la xde header, tuan belog lak malas hupdate...xsayang langsung! http://www.cute-smiley.com eee :)

ni nk cite cket...
ritu mase otway blek kg..nek abam sani..ade satu pemli ni..dok sebelah..sorang ibu n 3 anak..2 lelaki sorang pmpuan...budak pempuan tu umo 6 thn..mula2 tu denga suara je..tottet tottet..tottet..http://www.cute-smiley.com xtgok ag muka..tp aih, xpuas ati..suara comey gile..hehe

tengok kiri, hehe comey dak ni..cam nk cubet2 je..budak2 seme comey kan?da besar, jadilah cam tuan yg dok nulih ni.. http://www.cute-smiley.com comot..heee 

mula2 saje xmo borak2 ag ngan budak pmpuan tuh..sb bizi sangat dok bercakap sorang2....bg chance dulu..
den buat2 tido..sb den naek je bus siang2, simptom2 loya terkedek2 datang..http://www.cute-smiley.com  http://www.cute-smiley.com benci betul..ni la sebabnye den maleh nk nek bus jalan jaoh2..sumpah lemaw.. http://www.cute-smiley.com huhu

telinga den ni layankan je ape yg budak tu nga berceloteh..
mula2 de bace abc...pastu sambey pegang majalah sani die dok mengeja nombor lak...pastu nyanyi kejap...pastu tiba2 de dok baca Al-Fatihah...gaha da mcm dok dlm class tadika http://www.cute-smiley.com lak rasa time nih...comel je! :)

pastu den xpueh ati..xpueh ati law xsembang ngan budak tu..http://www.cute-smiley.com hehe
den toleh kiri, budak tu tgok...pastu de senyum n wt muka comey n malu-malu meaw..http://www.cute-smiley.com  
pastu de tanye..kakak, kakak...[sambey jari tunjuk kt m/s d majalah]
ni nombor satu puluh kan?
den senyum je pastu den cakap, sepuluh dik...

: adik, adik name ape?
*maisarah zulaikha
:adik dah sekolah?
*xsekolah lagi, maisarah tadika.esok pegi tadika. ni maisara nk balik umah la ni..umah kat kuantan.. [dalam ati, aik??Kuantan...ni bus pegi Kuantan ke? -sambey tengok tiket]http://www.cute-smiley.com
:maisarah umur berapa?
*mmm..6 tahun..kakak, kakak...[sambey ajak den mengeja n baca nombor]

[haaa den mmg cikgu tadika...CTTL aka cikgu tadika tak terlatih..hehe]

*kakak, kakak...daun wane ape?
:pink..
*bukan...daun wane ape?
:pink la maisara..[saje]
*bukannnn. http://www.cute-smiley.com.[selagi xjawab betul selagi 2 asek dok bukan die tu :p]
:oke..oke..daun wane ijau...
*betul....

[pastu macam2 lagi la de tanye pasal warna..den layankan je]

pastukan, maisarah kene marah ngan mama die sebab xtdo2 n asek bercakap je dari td... :P

tp budak2...ade dorang kesah??hehe 
mulut tetap mcm bertih jagung.. http://www.cute-smiley.com kejap nyanyi..mengaji..baca doa makan, doa tido..konon nga refresh ape yg da blaja..hehe

pastu ade satu masa tu de nampak den da menguap...de tanye

*kakak nk tido?
:a'a kakak ngantokla maisarah...
*ok, jom tido... http://www.cute-smiley.com [pastu den buat2 pejam]

masa buka mata balik, haaa da tdo pun budak ni...ingatkan xletih2..hee :)

budak-budak, comel kan?
hepi je..xyah nk fikir ape2 yg boleh buat dorang serabut...
rasa nk melalak, melalak..
rasa nk menyanyi....menyanyi je..walopon pitching lari..lirik hanco
rasa nk makan, order je..
seme bole wat tanpa perlu fikir ape2....n xyah nk pk pasaan org len, nk jaga hati org len..nk jaga hati sendiri lagi..xpayah...betapa simplenya hidup dorang...beshnye...http://www.cute-smiley.com

time ni, tiba2 teringat kt die...http://www.cute-smiley.com
den ingat lagi, sebelom turun bas maisarah cakap:

*aaa ni la umah kite...[da sampai Jerteh]
kakak..kakak...t nk turun kita pegang tangan eh turun sama2...hehe comel la wahai maisarah zulaikha  http://www.cute-smiley.com





Friday, May 6, 2011

sekadar peringatan~



Mari sejenak kita bayangkan...kehidupan sebuah keluarga yang pada asalnya bahagia, penuh dengan gelak tawa baik dari si ayah, ibu, dan anak-anak yang lain, melakukan segala aktiviti bersama-sama baik bercuti bersama....namun, tiba di satu saat, setiap ahli keluarga terpaksa akur yang salah seorang daripada mereka terpaksa pergi jauh, menghadap Ilahi, yang xmungkin jasadnya disentuh lagi, mahupun dikucup, rasa KEHILANGAN semakin menebal dalam diri, rasa RINDU semakin bertamu, kerna tiada siapalah yang dapat menggantikan tempat mereka kerana yang pergi xkan sama dengan yang diganti..

hari ni, masa ika sibuk bborak2 ngan mak pas bangun pagi td, terbuka la cite pasal sahabat ayah, cikgu satu sekolah yang pergi menyambut seruan Ilahi beberapa bulan yang lalu,disebabkan kemalangan.  kematian disebabkan kemalangan adalah satu perkara yang pada hakikatnya SUKAR untuk kita terima  kan?

mak cakap lagi, hari tu, masa mak keluar ngan wife arwah, die ade cakap mmg x expect yang arwah akan pergi meninggalkan dorang sb satunya, xpenah ada pengalaman lagi..n lagipun sebelum2 tu mmg xpenah pasan yang arwah akan pegi..tp lepas arwah dah pegi, satu persatu memori datang n nah, waktu tu baru wife arwah perasan tu sebenarnya tanda2 arwah akan pergi..

pertama: 
sebelum arwah pergi, lepas je balik skolah, arwah akan selalu je terperap dalam bilik baring2 tp xtdo sambil mata terkelip2 merenung sesuatu...bila ditanya arwah nga fikirkan ape...

arwah jawab: macam-macam abg fikir.  banyak benda yg abg rasa xsiap lagi..

kedua: 
arwah pernah tanya wife die macam ni: macammana rasanya kalau org tu nk meninggal?
time tu wife arwah xfikir ape2 cuma pelik jela nape dok tanya camtu..tp still xbole prasan lg time tu..

ketiga: 
masa dorang plan nk balik kampung, arwah yg pada asalnya nk balik skali n drive kete tiba2 cakap kt wife die suh drive kete n die nk blek nek moto besar die tuh..pastu wife die tanyela knape...n den...

arwah cakap: xpe, kene biasakan diri la, t senang law abg xde at least u dah biasa drive balik kg..tp time tu xrasa pelik lg......

Skang, bila arwah dah pergi, satu persatu benda yang pernah terjadi akan datang balik n time tu baru kita perasan, tp tetap xboleh buat ape da kan?

Sekarang ni, kita cuma bole doakan arwah dan mereka2 yang dah pergi.  Sesape yg pernah merasai kehilangan akan tahu bagaimana peritnya melalui kehidupan tanpa orang tersayang yang dulunya pernah menjadi pelengkap hidup mereka.

kaki yang dulunya tangkas berlari ke sana sini pasti akan terasa tempang sebelah.  namun, sampai bila kita harus meratapi pada yg telah pergi kerana tiadalah mereka akan kembali lagi.  Ajal dan maut itu pasti, jadi...perlengkapkanlah diri untuk berhadapan dengan sebarang kemungkinan kerana jika bukan esok, mungkin lusa giliran anda.


Friday, April 29, 2011

hai orang-orang kampung!


hai! saya maseh hidup!..hukhuk
now da ada secalit masa utk update cik belog...but not 2day..mayb tomorrow..hiks..

Sunday, February 6, 2011

tiada tajuk



Apa ertinya hidup ini sebenarnyaaa................?
masih sepi walaupun dalam keramaian.......................



Saturday, February 5, 2011

Contest Blog Paling Cantik, Comel dan Kemas


Bloggers...

ohoiii..liat betul skang ni nk hupdate belog..banyak sangat komitmen..huhu [game] :P
ritu, mekcuk ada tag kt fb suh wat satu entry ni...n sorila mekcuk ku sayang coz amik masa yg begitu lama untuk join contest nih...jangan majok majok na..muah! muah!

act, contest ni dianjurkan oleh salah seorang blogger yg cun lagi menawan [kipas jgn xkipas]
jadi, anda-anda semua yang budiman! sila la ringankan tapak kaki g joging2 n bt kuak lentang kt belog beliau eh..free ja..no toll is required..hokhok

tamaw dok buat ajen nk longgarkan urat2 di jari terlalu banyak..so, lets cekidaut ape syarat2 yg telah ditetapkan untuk korang mengejoin contest nih:
klik banner di bawah ni untuk mendapat pengetahuan yang lebih meluas..hoho



::pesanan dari pihak penaja::
  1. jadi follower FARZANA FARZANTO.
  2. peserta perempuan digalakkan. kerana hadiah disediakan khas untuk blogger perempuan. kalau lelaki nak masok boleh juga. kalau tak kisah menang baju2 macam kat atas ni. haha (setiap pemenang boleh memilih hadiah or baju mengikut citarasa sendiri di Pelangiwardrobe Hannah. add dulu baru boleh tengok baju2 disana)
  3. ada 3 kategori iaitu blog paling cantik, comel dan kemas. setiap kategori mempunyai 1 pemenang sahaja.
  4. buat 1 entry tentang contest ni.
  5. tag kepada 5 orang rakan blogger anda.
  6. letak banner di side bar blog anda dan link kan terus ke entry ni.
  7. setelah selesai, tinggal kan link entry anda berkenaan dengan contest ni di komen entry ni...iaitu di entry kepunyaan Farzana Farzanto..
  8. penyertaan bermula pada 10.1.2011 hingga 10.2.2011.
  9. dalam tempoh sebulan ni mungkin anda boleh gunakan masa ini untuk menghias blog anda.

untuk contest ni, ika dengan tanpa segan silunya nk beratkan beban rakan bloggers yang laen untuk turut serta memeriahkan n memberatkan otak tuan punya contest supaya lg pening untuk pilih pemenang..hihi

dan...calon-calonnya ialah:

 eyz


ok..done!
bole proceed ngan next entry..hikhik
tido dulu la kot..letey suda mata ini..+__+

Thursday, January 27, 2011

Bubur Jagung Berisikan Duriangg


Hye Melesiahttp://www.cute-smiley.com

Malam tadi ika buat bubur jagung campo durian..
wah, mabeles betul rasa beliau...sb dua2 ika suka..nyum3...http://www.cute-smiley.com

asalnye camni..
jagung tu da lama da housemate ika beli..
n ade la sorang ag housemate cakap nk buat bubur jagung..nk buat bubur jagung...tapi, last-last bubur jagung ke mane die ke mane..da balik kg pun da beliau tu..

n yang si Asnida ni sibuk dok cakap...nk bubur jagung..nk bubur jagung..
kesian naaaww lak nengok..hik

nak nak pulak ade lebih durian lak..so, y not campo je kan dua2 tuh..
men redah je masak td..

bahan-bahan pun xdela ape sangat pun kan..
law nk taw ape resipi dia..meh scroll down bawah ni..
v
v
v
v
v
CAKKKK!!http://www.cute-smiley.com


RESIPI BUBUR JAGUNG BERISIKANG DURIANGG



BAHANG2

- Beberapa tongkol jagung..dihiris isi beliau [ika wat 4 tongkol]
- Beberapa ulas duriang
- Santan 
- Gula Melaka@Gula basikal gerek [ika letak satu je] 
- Sedikit garam n gula
- Sagu sesedap rasa [rendam dulu]
- Air 3 cawan
- daun pandan 2 [disimpulkan cantik2 :p] tapi tadi ika xletak sebab xde..huk http://www.cute-smiley.com

CARA PEMBUATAN BELIAU

- masukkan air, santan, isi jagung, daun pandan ke dalam periuk
- panaskan dan letakkan gula basikal, gula dan garam secukup rasa
- biarkan mendidih
- lepas mendidih, masukkan sagu n kacau sampai beliau kelihatan sedikit likat
- masukkan beberapa ulas durian......tunggu kejap, bole tutup api..
- makan! http://www.cute-smiley.com


Wednesday, January 26, 2011

.Selamat Malam.



Mahu tido awal..
dan mahu bangun awal...InsyaAllah..

jadi, 
Selamat Malam semua..

Tuesday, January 25, 2011

Thanx GOD, I got SKS~



entry ni nk wat sesimple yang mungkin je..
sebab esemen Henri Fayol masih ada lagi separuh page yang perlu digoreng sedap2..hoho

ritu, masa nga konon2 fokus dalam class Organizational Communication, tiba-tiba ada satu mesej masuk..

brpppp..brpppp..[bunyi vibrate]
v
v
...open message....

congratulations...your application for SKS is successful..please go to www.ipsis.uitm.edu.my to download an offer letter...
[lebey kurang camni la bunyi msg tuh..sb da delete da msg tu...bunyi beb...mesej di talipon bole bcakap-cakap ooo..huuu]

pastu semalam, ika g settle seme ape bagai kt ipsis..n yang paling ai suka tahap nk menari-nari keliling melesia, bila yuran sepanjang sem ni ditanggung..oh, bahagianya..so, kena la wt surat rasmi untuk mintak balik  yuran pengajian yg dah dibayar..hokhok..makcik kayo!!

malam ni kena tido lagi awal dari biasa..sebab sok da start da..kt puncak alam lak tuh..phewww dekat bangat ..huhu

so, from 2molo onwards, setiap hari Isnin n Rabu, i'll be at Puncak Alam doing ma job..hoho..
thx God sebab telah menambahkan sumber pendapatan hambamu ini walopon idokla sebanyak mana...but ini sangat membantu!



Monday, January 24, 2011

saya HEPI hoi!




kawan-kawan..betul kan orang cakap, kalau kita usaha lebih, maka akan ada ganjaran yang lebih untuk kita..
dan sekarang, ika makin menyedari...xsia2 ika merajinkan diri dalam keadaan separa malas untuk stay up setadi sampai lebam mata2.. [sb stdy last minute]


sangat bersyukur dengan apa yang ika da dapat..walopon x sehebat mana, but am proud of myself..even ika bukanlah jenis yang mengadap buku 48 jam mahupun jenis makhluk yang selalu menempel muka di bilik lec untuk tanya itu n ini...sebab kadang2 ika xfaham pun sangat, cuma buat2 faham jela..or dalam erti kata yg len, time exam, law xsempat nk cover mana2 chapter, cubalah melakukan penggorengan dengan cara berhemah..hahakz..


oke..sekian sekian..


ni nk cite pasal nape ika bertambah-tambah sayang kt negeri Terengganu nih..hehe


sape nk bagi 5riban hoi kalu bukan saje2? [ha, jawab..jawab..]


syukran..syukran..baru-baru ni, ika balik ganu semata2 nk pegi amik hadiah kecemerlangan untuk pelajar2 degree yang dapat 1st class..ika turun k.tganu je..n stay umah ira..law diikutkan kena bawa pengiring.tp memandangkan ayah xsihat n mak mstila xdapat datang kan sb kena jaga ayah, so ika dengan perasaan tanpa bersalahnya melantik ira untuk jadi pengiring ika utk naek pentas..thx ira..u r such a wonderful bff of mine..


sedih gak sebenanye..sb, kejayaan ni akan menjadi lebih bererti dengan adanya insan-insan tersayang di samping..tapi, xpelah..cekalkan hati oke! kamu dah cukup kuat cik ixca! so,xde hal lah :)


dalam majlis 2 gak, ada anugerah khas yg dinamakan anugerah pingat emas dan ade sorang adik ni dapat..mase die naek ke pentas ngan ibu ngan ayah die pastu sambey mc bace profile die, rasa sebak sangat2..kalu ika jadi parent die, mesti sangat2 hepi..rasa macam terbayar segala penat lelah selama mendidik dan membesarkan si penerima anugerah ni..


pastu untuk anugerah pelajar spm, ade sorang adik ni yang ika sangat2 kagum..sebab SEBAB..SEBAB...adik ni xde sebelah kaki n ika xsure samada disebabkan kemalangan ataupun mmg cacat sejak azali..ika kagum dengan semangat yg ada pada diri beliau..ika kagum! sangat2 kagum! so, tidak ada apa2 alasan untuk seseorang itu mencapai kejayaan ye sayang-sayang sekalian..apa yang penting, nawaitu dan keinginan masing2..


dan DAN DAN..ade ag yang buat ika sebak..ade sorang ni..ayah die maybe xsihat n dok dalam wheelchair...mase nek pentas, die bawa ayah die naek same2 dengan wheelchair untuk sama2 meraikan kejayaan die..sangat2 terharu..apalah sangat kejayaan yang ditatang jika tidak diraikan dengan orang-orang terpenting dalam hidup..


pastu ada satu lg episod yg buat ika hepi..bila ika dapat jumpa ngan my sengal bff ever after..sangat2 merindui beliau..leen, law leen baca ni, msti leen pun rindu gak kt minoh..


ika sempat jumpa ngan haminah atau lebih glemer ngan nama minoh ni masa blek ganu ritu..tp ika gak tetap panggil beliau ha..nampak cam lembut je....sangat2 melantun ngan peribadi beliau...eh..eh, tapi skang ni ha da xheavy metal cam dulu dah..skang ni ala-ala lembut tahap geram nk picit..ala-ala marshmallow..yela, da kawen kan?hehe


wah, sangat2 hepi bole jumpa..malam 2 ika g tempat ha, RAPID READERS kt bandar K.Tganu tuh n ktorang bergosip2 sampai kul 2 pagi gak la..sambey2 teman ha wt akaun untuk RR tu..


"skang ni, u kene panggey ai tecer oke.." ni ayat ha mase ika mula2 col die..sb dia ngaja kt RR tuh..terbaek la ha..hehe


oke dah dah..jadi jadi la dulu na cik ixca..walopon ade ag satu entry nk buat...tp nk balik ke pangkal jalan jap..
asalnya buka lappy ni dengan harapan nk siapkan esemen En.Latip yang budiman...tapi, smpai skang xnampak sebijik hurup pun kt words..hokhok...


ape nk menipu ni weh?


kenapa la Henry Fayol x letakkan communication as one of d elements in his classical management theory?y?y?


kan dah xpasal2 ni jadi tajuk esemen lak..hohhoi..





Sunday, January 23, 2011

17 JANUARI 2011 | Kisah Tertunggak



Bloggers...wahh..ari ni baru timbul balik kekuatan untuk hupdate belog..sorry belog..ai da abaikan u fer almost a week..n u noe x belog..within a week da banyak benda yang ai da lalui..n Alhamdulillah, semenye bole la dikatakan menggembirakan..n lebih menjurus kepada minggu menjana n memperkukuhkan pintu rezeki kot..hehe

Oke camni la dulu..
pasal tajuk entry ni..17 JANUARI 2011..
tarikh ni sangat2 penting untuk dicatatkan dalam kamus hidup ika...sebab?
oke, yang pertama.. 17th January merupakan hari lahir ayah ika..so, ini sangat penting untuk diingat, kan?
yang kedua, 17th January juga merupakan tarikh di mana kecekalan hati kami sekeluarga diuji dengan pemergian adinda tersayang ke pangkuan-Nya...Tuhan lebih menyayangi Muhammad Hilmi..sehebat mana kita cuba untuk menidakkan realiti, tapi tetap tidak mampu untuk melawan kehendak takdir..kerana itu sudah tertulis..

2011 merupakan tahun kedua arwah pergi..
dan...bersama-sama ini, ika cuba mengimbau kembali catatan pertama ika di waktu awal pemergian arwah dulu...kerana merindu seseorang yang tidak bisa disentuh jasadnya amatlah memeritkan..
hati bagai mati , tapi dengan kekuatan hati juga, ika gagahkan menulis..agar terubat rasa rindu padanya..

Seminggu selepas arwah pergi.... [from wordpress]
it's been almost a month since he gone...god, we lost him..n we do miss him damn much..but nothing can change ur fate..we have to accept it..all that we can do is keep praying for him...
YA ALLAH YA TUHANKU....
kau tempatkanlah 'arwah MUHAMMAD HILMI ANUAR' yang telah pulang ke rahmatullah pada 17hb january 2009, jam 5.30 ptg di semulia-mulia tempat di sisimu...kerana dia memang layak dan berhak berada di tempat teratas di sisimu...dia telah banyak menanggung derita..ibarat kain putih yang masih mempertahankan kesuciannya...dia adalah semulia-mulia insan yang berhak mendapat perlindungan dan pembelaan darimu TUHAN...
YA ALLAH YA TUHANKU....
KAU wujudkanlah kasih-sayang yang berpanjangan dalam keluargaku..
sesungguhnya, aku meletakkan keluargaku di tempat yang teratas dalam hidupku selainMU ya TUHAN...
YA ALLAH YA TUHANKU....
KAU kuatkanlah jiwa dan jadikan ibuku seorang insan yang lebih tabah untuk terus menjalani hari-hari yang mendatang..setelah kehilangan anakandanya..aku terlalu sayangkannya...sangat-sangat!!
KAU pertambahkan keimanan ibu dan ayahandaku terhadapMU..kerana hanya padaMU lah kami memohon kesejahteraan hidup...
KAU jadikanlah aku insan yang  kuat untuk berhadapan dengan dugaan dan ujianMu..kerana sesungguhnya ya TUHAN, aku masih terlalu hijau untuk merempuhi onak dan ranjau ciptaanMU..i'm jz pretending, GOD..aku tidak seKUAT yang orang lain sangka..aku tidak seTABAH yang orang lain lihat..it's jz a plastic!!
MASIH BOLEHKAH AKU TERSENYUM ATAS KEHILANGANNYA?
MASIH MAMPUKAH AKU TERSENYUM SETELAH MELIHAT KEMURUNGAN DI WAJAH IBU-BAPAKU??
ANDAI AKU TERSENYUM....ANDAI AKU TERTAWA...AKULAH PELAKON TERBAIK ITU!!
YA ALLAH YA TUHANKU....
pertama kali melihat ayahandaku menangis...hatiku diruntun pilu..ya TUHANKU, KAU keringkanlah air mata yang berlinang di pipinya....tolong jangan buat dia menangis lagi ya TUHAN...kerana aku terlalu sayangkannya...lebih dari diriku..
YA ALLAH YA TUHANKU....
kau panjangkanlah umur ayahandaku...kau panjangkanlah umur ibundaku....kau panjangkanlah umur saudara2ku...kerana aku masih ingin melihat senyuman di wajah-wajah mereka..aku masih ingin melalui saat2 keriangan bersama mereka...keriangan mereka adalah sumber kebahagiaanku ya TUHAN..
YA ALLAH YA TUHANKU...
kau panjangkanlah umur hambaMU ini supaya bisa ku balas segala jasa dan pengorbanan ayahbondaku...kau panjangkanlah usia mereka supaya mereka sempat merasai semua ini...
amin.....

untuk tahun ini, ika bersyukur kerana diberi peluang untuk hidup lebih lama lagi, dan ika bersyukur kerana masih berada di dalam keluarga yang sangat-sangat harmoni.


Ayah, selamat ulangtahun kelahiran...semoga hari-hari yang mendatang memberikan lebih banyak sinar dan keceriaan dalam hidup ayah...cuma satu yang anak-anak ayah ingin lihat.....agar ayah kembali sihat seperti dulu.....walaupun bukan untuk orang lain, tapi untuk emak..kerana melihat seraut wajah emak dengan senyuman di bibirnya sudah cukup membuatkan kami anak-anak ayah bahagia...


hari tu, ika ada tanya mak, apa hadiah yang terbaik untuk ika dan yang lain-lain bagi pada ayah..
Mak cakap, doa..cukuplah dengan doa supaya ayah pulih dan sihat seperti dulu...
bukan ika minta untuk menangis, tapi lepas je baca msg dari mak, air mata ni turun seolah-olah hujan di musim tengkujuh..doa, mmg kami anak-anak ayah selalu mendoakan ayah...tapi bila ayah akan pulih?
ya Allah, kadang-kadang rasa macam dah tak tertanggung hati ni nak menampung sebak..ditambah pula dengan masalah2 sampingan ika yang lain..rasa macam da koyak rabak da hati ni..bila semua ni nk berakhir?bila?


tapi, percayalah janji Tuhan..akan ada ganjaran bagi hamba-hambaNya yang sabar..


dan untuk 2 tahun pemergian adinda Muhammad Hilmi, marilah kita sama-sama sedekah Al-Fatihah untuk arwah....




Thursday, January 13, 2011

hidup cuma pinjaman~


Assalamualaikum Ya Ahli blogger..

mood sekarang agak tersentap..
sebab tadi, lepas kul 12 refresh home facebook..pastu tengok kt list bufday...
ada sorang nama sahabat ni...yang telah beberapa bulan pergi menghadap Ilahi...
pastu terdetik di hati ni nk view arwah punya wall....

arwah meninggal disebabkan kemalangan sehari sebelum kita, umat Islam menyambut Hari Raya Aidilfitri..cuba bayangkan bagaimana perasaan keluarga arwah?tatkala kita semua sedang sibuk membuat persiapan, ada insan-insan yang berduka meratapi pemergian orang tersayang...dan ini betul-betul mengejutkan ika dan juga sahabat-sahabat arwah yang lain...

arwah ni seorang yang baik..sampaikan sekarang masih ada lagi sahabat-sahabat arwah yang post kat wall arwah..luluh hati ni baca komen-komen di wall arwah...andai kata ika yang pergi, akan ada x sahabat-sahabat yang akan sentiasa mengingati ika?dan mendoakan ika?

ika selalu terfikir...bukan ika minta untuk pergi awal..tapi andaikata sudah tersurat untuk ika dijemput Ilahi dalam usia yang muda, bagaimana perasaan keluarga n sanak saudara ika?sahabat-sahabat ika?insan-insan yang ika sayang? terpikul ke rasa rindu? terbawa ke rasa pilu? sedangkan kalau ika sendiri, bila dapat tahu ada sahabat-sahabat atau orang yang ika kenal walaupun tak begitu rapat meninggal, ika sendiri akan rasa sedih dan sibuk memikirkan bagaimana orang-orang di sekeliling arwah yang sangat menyayangi arwah menanggung kesedihan dan keperitan atas semua ni.....

memang ini semua sudah tertulis semenjak di Loh Mahfuz, tapi untuk kita menerima hakikat yang kita tak akan lagi dapat menyentuh sekujur tubuh itu adalah sangat perit..sebab ika pernah merasainya dulu..hari-hari berendam air mata..setiap detik memendam rasa..orang yang tak pernah mengalaminya tak akan pernah faham..dan benarlah seperti kata cerdik pandai, berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikul..nah, ika jadi semakin kagum dengan peribahasa melayu kita.

ika selalu terfikir, andaikata masa ika telah sampai, ika minta janganla ada sape-sape delete  acc facebook ika..ntahla, selalu fikir camtu..sb ika rasa itu saje kenangan yang ada sebagaimana ika rasa bila seseorang itu dah pergi, ika hanya mampu view wall arwah saat rindu datang bertamu...

ape-apepun, marilah kita sama-sama sedekahkan Al-Fatihah kepada sahabat-sahabat dan saudara-saudara seislam kita yang telah pergi meninggalkan kita..semoga mereka semua ditempatkan di sebaik-baik tempat di sisi Allah s.w.t..Amin..


SEKADAR RENUNGAN

aku insan lemah
yang sering diamuk rasa amarah
yang sering disogok rasa hiba
aku sering dibelai rasa cintakan dunia
hingga terkadang aku lupa pada pembalasan yang kau janjikan

aku insan lemah
terkadang kaki melangkah ke kiri
sedangkan di kanan ENGKAU menunggu
betulkan langkah kakiku ini Maha Pencipta
andai aku terleka dibuai mimpi
andai aku terlupa pada lorong yang SATU
tunjukkan aku kejernihan alur sungaimu
ingatkan aku, ada sinar di hujung jalanMU

Maha Pencipta....
sedarkan aku...
sebelum aku terlambat...

Faiqah Najiyah Anuar
01.08 a.m
Jumaat 15 Januari 2011