.:.FOLLOWERS.:.

Saturday, December 25, 2010

Heading to Shah Alam | Rembau



Mornink All..


Hari ni, ika jz nak update yang ika, k.una n incik hubby beliau akan bertolak ke Rembau...

Actually, kitorang nk singgah Shah Alam dulu sb nk g umah wa, coz kak faizah ada balik melesia..da lama xjumpa, so k.una n incik hubby decide utk singgah situ dulu..
alang-alang da lalu Siti Shah Alam tu, dorang sbenanye nk drop ika terus kt Sec 7, tp ika xnak sb Rabu nt nk teman Mama Anit drive blek SA..hihi

hihi apo2 jela yo...

nk breakfast jap...pastu nk kena kumpul kekuatan untuk menepis sebarang kesedihan untuk tinggalkan kampung halaman...tinggalkan mak, ayah, ijat, fikratul n mat haniss...harap semuanya baik-baik aja...

doakan kami semua selamat pergi n selamat sampai ye...aminnn


hey FOLLOWERS...ini AWARD kamu =)

SELAMAT MALAM SEMUA..http://www.cute-smiley.com

Ari ni ika agak rajen oke untuk hupdate blog...
sambey makan angin http://www.cute-smiley.comdi belog sahabat2 yg seme2 nye wundeba blaka...
tiba-tiba muncul perasaan geli-geli untuk buat award untuk follower yang sudi follow belog ika..
terima kasih kesayangan-kesayangan sekalian.http://www.cute-smiley.com

oke kesayangan-kesayangan sekalian, kat bawah ni, korang bole copy n paste award comey ni kt belog korang or sidebar d belog korang...
tapi TAPI TAPI...hehe korang kena jawab beberapa soalan..maybe satu je kot soalan..sb xmo menyusahkan kesayangan-kesayangan sekalian..


Photobucket

mula-mula korang copy dulu award kt atas ni...
pastu cuba korang scroll down cket kt bawah ni..ala, bawah ni je

CAKKKK!!http://www.cute-smiley.com

SOALAN 1

Dalam banyak-banyak entry dalam belog ni, mane satu entry yang korang paling suka..

SOALAN 2
 
Komen anda pasal entry yang korang pilih 2?


oke..sudah..hihi

SEE!! 
simple je kan?hehe

last but not least, thanx a bunch http://www.cute-smiley.com sebab sudi jd follower..
Semoga Allah s.w.t merahmati kalian semua..
 
aminn...



CONTEST AKU DAN KACA MATA



SELAMAT PETANG SEMUA..[dah petang rupanya..huu]

meh usha cket pic bro berkaca mata kt bawah ni..wallla...macho abes la tu kan..kan?hikhik..
act, die ada wat contest aku dan kacamata..n sangatlah dialu-alukan untuk sape2 aje untuk join...
tapi
TAPI..
TAPI...
ada syaratnya oke...

Syarat-syaratnya:
  • Menjadi follower seikhlas hati yang mungkin
  • Memerlukan gambar anda yang memakai kaca hitam..terpulang edit ataupun original
  • Tinggalkan link anda di entri ini apabila sudah join dan letakkan gambar banner di sidebar [ini link beliau : http://mohdsyafiqrosli.blogspot.com/2010/12/contest-aku-dan-kaca-mata.html?utm_source=BP_recent]
  • Tag 2 orang rakan anda

simple je kan??

so, incik SYAFIQ ROSLI...
saya dengan ini telah berbesar hati untuk join contest kamu...n ini diaaaa!!!

CAKKKK!!

hikhik..actually, ni gambar lama..hukhuk..ampunkan saya pak!!

now, ika rasa nk tag:

semua orang yg view blog ni..dengan ucapan, rajin-rajinkanlah diri anda join contest ni..tp baca syarat-syarat dulu eh...






Friday, December 24, 2010

cara-cara introduce diri time kecik-kecik dulu




hello melesia yang indah lagi permai..

ai datang lagi untuk menepis2 sawang di belog..

oke, rini saje la ika nk kongsi cket pasal satu benda nih..BENDA ke?hoho

tadi, masa nga kemas2 barang2 lama dalam kotak, terjumpa la buku biodata zaman skolah dulu..hikhik klako nawww den baco balik...macam2 ada la..segala bahasa skemarama cerekarama rama-rama seme ada la dolu-dolu..
pecah kaca pecah gelas..terbang mencari..apa bagai la..hikhik..aduh, sangat-sangat kebudak-budakan hokey! 

tapi itulah yang dinamakan kehidupan....bilamana kaki ini telah jauh berjalan, akan tiba suatu saat itu, kita akan tersedar bahawa telah banyak kenangan yang ditinggalkan...terlalu banyak KOT..

**sedih..but hey gadis kalis peluru!
ini sudah terrrrrtulis okey..

pastu kan...lepas selak punya selak buku, tiba2 teringat la dulu-dulu, masa nk perkenalkan diri kt skolah dulu..macam2 peel kita bole tengok..kan?kan?
ada yang bangun sambil badan pusing kiri pusing kanan..pastu tangan dok pintal2 ke depan ke belakang., eksesais what..??
relax2 sudeyy..haha
pastu kan..tak kurang ada gak yang bangun, mata kelip2 n muka da pucat lesi macam cicak tak cukup zat dah nengok...konon takut kt cikgu....cikgu tak garang aih..cuma rambut cikgu ja macam singa cket..hoho

pastu kan..da bole hafal da dialog cikgu mula-mula masuk class...lebey kurang camni la:


"Oke class, memandangkan hari ni first class kita, so saya nak kamu semua perkenalkan diri la sorang-sorang...start dengan kamu..yang duduk tepi dinding 2.."

saya??oh..dem..mmg xsuka ah bab2 nk kena expose diri nih...da masak sangat da..
perkataan pertama yg akan keluar t...contohnya macam:

- Saya Faiqah Najiyah binti Anuar...bole panggil saya bobo..sb kecik2 dulu saya selalu cakap..bo...bo... [contoh la kan..haha]

pastu ayat kedua....mak bapak saya tinggal kat ********..tapi saya asal perlis..cikgu penah smpai perlis? kat perlis ada gua kelam..paling best law nk shoping, padang besaq..hoho [ayat pemanis konon nk build rapport]

- pastu ayat seterusnya...ni mesti korang akan cakap punye..kurang2 cikgu-cikgu korang mesti tanya....sibling.....saya anak kedua dari 6 org adik beradik.. [sambey wt muka muda sb xmo bg nampak tua] hoho

- pastu ada lagi...ni yg paling eden lemah ni...cita-cita..duh...dulu law kecik2 den men hentam ja..law cikgu tanya, t besar-besar nt nk jadi apa? pastu jawabla ngan muka penuh megah sambil hidung kembang-kuncup kembang kuncup....nk jadi doktor la..nk jadi cikgu la..haha kebanyakannya nk jadi cikgu..sb itu je yang mampu terfikir dek otak sekecil biji limau tuh..hikhik..
tapi budak-budak skang dah advance..macam-macam dorang nk jadi..

- ha ada satu ag...ni pun soalan wajib gak dr cikgu2 korang..pekerjaan mak n ayah..
pastu korang bole la cakap camni....ayah saya cikgu, cikgu....n mak saya cikgu j-kaf kt umah..haha

ada ag x??
asanya kat atas 2 jawapan2 common yang first terlintas kat celah otak korang law sape2 suh korang introduce diri kt sekolah dulu..

tp janganla sampai ke usia kayu tongkoi camni pun korang dok buat ayat camtu ag..tak matang hokey! haha
silap2 time intebiu bole lak korang dok buat muka comey cakap macam tuh..silap tempat la tu sayang..hihi


oke..oke..dah nk sampai penutup dah ni..
saje je sebenanye nk imbau kembali kenangan kecik2 dolu...

duh..
kenangan menggamit jiwa..
kerinduan membuai rasa..




nak balik ke zaman kanak-kanak bole tak???



Blog Teman Sudah Setahun GA




Give Away ini ditag oleh : Fikratul Jahriyyah Anuar aka Cik Chinta Ilahi
Sebagai syarat GA ni, ika kena tag kepada salah 3 orang blogger tegar..hikhik
n nahhh ini dia..ika dah berjaya mengesan siapakah insan-insan yang tidak berdosa itu..hikhik
ya Ampunnn...mari kita lihat siapa yg kenaaaa...

Puan Sanisah Santek [klik gambar untuk ke blog pemilik]

Cik Wani yang Somey [klik gambar untuk ke blog pemilik]

Cik Meah yang Kiut [klik gambar untuk ke blog pemilik]


PENTING (!) : Letak nama saya sebagai refferal anda.. ( wajib sbb ada dalam syarat )



Untuk lebih lanjut boleh klik kat SINI


Thursday, December 23, 2010

tukar header lagi T_T



oke..lets make dis entry short..atau pendek..haha
ni header lama yg xsmpai sebulan ditempek kt belog ni...


hari ini sambey2 berperang dengan perasaan bosan tahap nk guling2 keliling kg raja, jadi saya telah merajinkan diri utk buat header baru..

nah..lalu hasilnya seperti di atas skali....

sekian, terima kasih..

Thursday, December 16, 2010

permudahkan segalanya | Amin |


dear diary..
mohon dipermudahkan segalanya...

tinggal berapa jam lagi, ika, safwan, n k.una akan bertolak ke negeri kelahiran kami, perlis..
dengan membawa satu misi..misi menghantar k.una ke pangkuan incik suami..hehe
lupa nk gtaw..sebenanya, kakak sulung kami da sah menjadi isteri orang..dengan sekali lafaz....sedih, cos life will never b d same again...dah tak akan sama! tapi, ika tumpang bahagia, selepas apa yg k.una lalui, she deserve better and thank God, Dia kirimkan seorang suami yang memahami dan bole dikatakan bertanggungjawab....n yang penting, bole menjadi ketua keluarga yang baik.
perasaan tika ini....SEDIH..u noe y?
first, sebab xdapat pergi sebagai satu family, coz ayah, mak , ijat n fikratul xikut...
sebab yang pertama, kesihatan ayah yang tak mengizinkan beliau untuk bertahan selama 8 jam perjalanan sebelum sampai ke destinasi...ayah, bila ayah nk sihat.....macam dulu-dulu? Sesungguhnya, da tak tertampung hati ni nk menyimpan air mata yg sengaja ditahan supaya tak tumpah saat melihat keadaan ayah....

disebabkan ayah tak pergi, so mak secara automatiknya mesti takkan pergi...walhal ika tahu mak la org yang paling eksaited law dapat balik perlis...ika tahu tu..ika tahu cane rasanya jadi satu-satunya anak perempuan dalam keluarga yang terpaksa mengikut suami dan berjauhan dengan ibu sendiri...tapi, walau apa-apapun, menyedari hakikat yang syurga seorang isteri adalah di bawah telapak kaki suami, d top priority goes to her husband..rite?

oke, sebab kedua ika sedih....ijat..
ijat teringin sangat nk balik perlis...nk balik maen ngan apif...tapi sayangnya, xdapat gak nk balik kali ni..sebab, ijat kena kuarantin smpai 20hb ni..kesian ijat..
13hb aritu ijat bsunat....bsunat sekarang ni doktor cakap tak macam dulu-dulu...law xsilap nama dia 'smart claim' n caranya sangat berbeza ngan sunat cara tradisional..ecece, buat pala taw lak..huhu tp betul la..ika denga sendiri taklimat masa teman ijat aritu.....kononnya lepas je sunat, petang 2 da bole lari-lari..konon!
tapi ijat..cian lak..hikhik...mula2 2 pas balik dari hospital, ijat bole dok buat demo sepak-sepak bola..time 2 xsakit agi oh sebab ubat kebas xabis lagi...lepas 2 mmg  diam umah xdenga suara ijat yg halus tu..ha taw pun sakit..hehe

duh..bayangkan...selama ni suara ijat la yg asik buatkan taik tlinga ika meluru2 nk kuar...eeeee geram..asik2 denga suara dia..hikhik..tp skang ni..rindu nk tengok ijat yg dulu....ijat cakap, "ijat nk jalan susah, awat depa letak benda ni..berat...pastu asik terkena kaki ja..sakit"  ijat ijat....hehe xtaw la cana rupa paras sb ika pun xsanggup nk tengok..heheh

xpela ijat, len kali ijat bole balik perlis ngan mak..ngan ayah..ngan fikratul...kan? doa bagi ayah cepat2 sembuh n kuat macam hulk hogan..huhu

fikratul lak law mak, ijat xikut mmg liat sket la beliau nk ikut...biasa la 2..dari kecik, xpenah berenggang ngn family...mcm ika dulu, penah gak merasa dok hostel masa form 1..so, sedikit sebanyak da boleh bertatih-tatih sendiri..ai kan independent..hukhuk

hurm...ika terfikir..law ika sedih, kak una lagi sejuta kali sedih...bayangkan saat-saat meraikan hari bahagia tanpa kedua-dua ibu bapa bersama..gila tak sedih! sila ada perasaan sket..but i noe, kak una da cukup kuat untuk hadapi semua ni..pendek kata, kami anak-anak cikgu anuar mmg da berhati kental beb walopon dalam hati ribut taufan seme ada..huhu kuatlah hati!

hurm...tak sabar menanti hari esok...tapi sedih lak untuk bertemu hari esok..
apa-apapun, semoga perjalanan kami berjalan lancar...dan dipermudahkan..aminnnn

psst: ai da tukar profile pic fesbuk...



n satu ag!

walopon ika MIA for 2 days, ika da pesan kat fikratul utk tolong jaga cafeworld ika...
oke fikratul, "d dish will be ready at 10.00 am. please take note..no sabotage sabotage...hoho"
n "jgn lupa, sila masak makanan yang sama ye"



Monday, December 13, 2010

T______T


Dah cuba...
TAPI TAK BOLEH...
Cuba lagi...
TETAP TAK BOLEH....
Gagahkan mencuba lagi....
TAPI TETAP TERSUNGKUR...

HARUS BAGAIMANA LAGI??????

Thursday, December 9, 2010

Tertengok Result Lak Hoi~



Omaigod! OMAIGOD! Omaigod!

tadi buka email nk delete email2 fesbuk, sekali terpandang la email dari pihak ISIS UiTM..
subject die:  UiTM Examination Result For Semester 20104

ingatkan dorang jz nk inform suh pegi laman web uitm utk check mcm slalu2 la ann...

skali......

ha HAMBEK ko..

ade skali result kek situ haaa...GULP....da tertengok, xkan lak nk membodohkan diri nk close balik kan? t org cakap budak ni mcm xmo terima hakikat je an? hoho

oke la result..janji lepas seme..YAYYYY!!!! 

All Praises To Allah...eh..eh, ternyanyi lagu Maher Zain lak..aumm... suka! suka! da xyah dok rasa seram sejuk seram sejuk dah pasni...
YABEDABEDUUUU!!!!


***jumpa NEXT SEM..InsyaAllah



Award n Tag dari Chinta-Ilahi


Hye readers..

malam td ai dapat award dari belog Chinta-Ilahi merangkap belog adik ai.
so, kepada sesape followers beliau bole la amik award ni kt belog beliau tapi TAPI TAPI, wajib jawab tag oke!



Photobucket


Apakah pendapat anda tentang blog Cinta Ilahi ??
eh betul ke cute?hehe..yup, cute cute :)

Perkara yang anda selalu buat semasa melawat blog Cinta Ilahi...
 
baca entry2 beliau yg penuh info

denga lagu kt belog beliau - Maher Zain - Alhamdulillah

Tagkan kepada 5 orang...

1. kamu
2. kamu
3. kamu
4. kamu
  5. kamu!

pssttt: cane nk kuruskan pipi???? huhuu

Wednesday, December 8, 2010

AL-FATIHAH



Assalamualaikum wbt semua

entry kali ini ika nk ajak kawan2 semua untuk sedekahkan Al-Fatihah untuk arwah ayah kepada sahabat ika yang telah kembali ke rahmatullah pada 07/12/2010 jam 6 petang disebabkan brain cancer.. Al-Fatihah......

Da lama xcontact ngan feez, tiba2 mlm td dia msg gtaw

" Assalamualaikum, sorry lambat btaw..my dad dah tak ada..dia selamat kembali pada 07/12/2010 jam 6 petang dan selamat dikebumikan jam 11 pagi tadi "

n ika xpasti tindakan ika utk wply msg dia on d dot itu tepat or x..tp ika yakin, since dia da msg gtaw, so harus untuk ika response..kan?

ika mtk dia utk jd lebey kuat....

sb MATI itu PASTI..


وَجَاءتْ سَكْرَةُ الْمَوْتِ بِالْحَقِّ ذَلِكَ مَا كُنتَ مِنْهُ تَحِيدُ
Maksudnya: "Dan telah datanglah sakaratul maut yang sebenar-benarnya. Itulah yang kamu selalu lari daripadanya." (Qaf : 19)


فَإِذَا جَاء أَجَلُهُمْ لاَ يَسْتَأْخِرُونَ سَاعَةً وَلاَ يَسْتَقْدِمُونَ
Maksudnya :"Maka apabila telah datang waktunya mereka tidak dapat mengundurkannya barang sesaatpun dan tidak dapat (pula) memajukannya." (al-A'araf : 34)

BANTAL POLKADOT



HALLU semuanya 

korang2 seme sihat kan?law xsihat, cepat2 ambil ubat oke..bukan ape, skarang ni dengan keadaan cuaca yg xmenentu plus antibodi yg lemah ni mudah je demam2 kan? so, jaga kesihatan taw! sb berperang dengan kesakitan adalah sangat tidak best..hukhuk

sebenanye entry ni jz penutup untuk malam ni..mata da rabak da ni walhal jam baru je pukul 10 lebey..tapi, law difikir2kan balik, elok gak law amalkan tido awal...sb da selalu sangat tdo melepasi jam 2 pagi..xelok untuk KESIHATAN oke! dah tawu, tapi buat gak kan? camnila manusia..malas nk ulas panjang2 sb masing2 bole pk sendiri kan? peace :)

maaf kawan2...Photobucket

ai mcm rasa nk check in awal la malam ni...ngantuk, plus rasa cam nk demam..
esok ai bangun awal, ai nk kena bergegas angkat makanan kt cafe ai  Photobucket  n kemas2 ape2 yg patut...hoho..

pastu tadi..TADI TADI...mak ada cakap, "mak teringin nk makan dalca macam yg ikah buat masa raya haritu...esok buatkan eh"

so, kesimpulannya menu esok ialah dalca daging..nyum nyum mabeLESSS Photobucket

oh ya, sebelum ai tutup tirai belog malam ni,meh kita rujuk balik tajuk entry kali ni iaitu pasal bantal polkadot biru yg sepatutnya xde kena mengena langsung untuk ditacap sebagai isi kandungan dalam belog ni..hoho..tapi TAPI TAPI ai xkesah...comey oke! ai ade bantal peluk kecik  polkadot wane biru..n lg kacak law beliau berwarna PINK! wink wink...
baru je dapat si kecik ni sb free gift mase bli set comforter baru..so, ai sambar dulu..weeeeeeee Photobucket

oke..dah DAH DAH...
masa dah time dah ni..

selamat malam semua..
oh ya!
selamat malam dalam bahasa German ialah GUTE NACHT...

psst: jangan lupa pakai STOKIN PINK 

Tuesday, December 7, 2010

SELAMAT TINGGAL~


emm..entry pagi ni ialah berkaitan ngan selamat tinggal, babai, tata, or perkataan yang seerti dengannya n ini adalah merujuk kepada SELAMAT TINGGAL header belog lama...ihihi..

oke..ini header blog lama...ai buat semasa awal pembikinan belog ni...so, ai amat sayangkan beliau walopon header ni xsecantik header blogger laen yang tahap nk nanges tgok sb comel header dorang...tp ai suka sb ade stokin pink..hoho...

emmm...tp nk wt cane, ai xbape nk pandai or dlm erti kata yg sebenar, malas nk ngadap lama2 dpn lappy buat header..hihi tp TAPI TAPI...kalu ai da bertekad nk wat sesuatu, ai xkesah walo tpaksa menjadi pesakit carpal singh tunnel syndrome yg berjaya sekalipun, so, ai da lobang siap2 tapak untuk lubang punggung ai duduk...itu ITU ITU...tandanya ai mmg nk benda tu jadi BENDA yg ai idam2kan...bagus budak ni..inilah rakyat melesia yg kita cari..haha

oke..ulang suara kedua, ni header blog lama


oke, mari kita berdiri tegak sambil menyanyikan lagu 'Selamat Tinggal Header /Banner Belog Lamaku' dengan penuh semangat..huhu

welcome meaw meaw header belog yg baru...ai sebenanye xpuas ati sangat ngn yg baru ni..biasela, ai still tbayang2 n tkenang2 kekasih lama ai..itu normal kan?hokhok ini mmg gila...

HEADER LAMA, ai miss u..hoho


Thursday, December 2, 2010

SMS TIPU



anda percaya??

hahah..apela tiba2 tanya soalan cmni..mukadimah ke laut ape pun xde..

oke..oke..sori sori..

mcm ni...korang2 msti da familiar kan ngan sms2 tipoo nih...
rupa2nya ramai humang haiii naa penipu2 berkaliber di luar nu haa..yang nga berlagak sok macho..berlagak sok chantique nan anggun, tapi menipu...tipoo kanan, tipoo kiri...puas?

emm..itula kan..org sanggup menipu untuk dapatkan ape yg dorang nak..
contoh paling busuk pun tgok cam sms tipu ni la..
oke..jap..jap...nk upload.....................

taraAAAaaAA!!!


emm, nampak x..huhu..

oke ..oke..

lebey kurang camni la msg busuk die tu:

Tlong bagi topped up 30RM ke nombor baru ayah 0128128046 ayah ada mslah d balai police.  Sekejap ayah call blik.

hello..
Assalamualaikum...hengat ai pecaye?
ayah ai ade nu ha kt dalam bilik time msg ni sampai...law ayah xde sekalipun, hengat ai rela membodohkan diri sendiri topupkan?

 kehadapan incik penipu: incik dok jela terus kt balai polis 2..tempat 2 mmg sesuai sangat utk org2 macam incik 2..kan?kan?


ika rasa, beliau ni bukan dari kalangan org tempatan..ye ke idak??
u ol rase camne?

ika pecaye da ramai sangat2 msg2 berunsurkan penipuan camni...ntah apela motif dorang sebenanye, xsempat nk wt research pasal ni ag...huhu..
so, korang2...sentiasa berhati2 hoke..law dapat msg dr org yg dikenali sekalipun make sure kite col org 2 dulu..sebab dulu, penah ade kes, henfon ika kene curi, n si pencuri busuk tu msg2 seme2 name yg ada dalam contact fon 2 mintakkan topup.....xke pelik?mmg pelik..sebab sebelum ni mmg xpenah la mintak org len topupkan selain fmly sndiri...

so, ingat taw..bukan nak suh korang berkira or x, tp hanya sekadar peringatan supaya xtjadi kes2 mcm ni..



Jadilah orang yang bersyukur~


Assalamualaikum...

hi kengkawan...saya datang!![sambey gegar2 belog]
rini meh kita sama2 muhasabah diri selapis dua..
anda rasa anda sempurna?
atau mungkin terlalu sempurna hingga tiada siapapun mampu menandingi anda?
tahniah...saya memuja anda :)
tapi bagi saya, saya hanya masih insan kerdil yang terumbang-ambing dipukul ombak di sudut kecil ini...saya masih belum sempurna tapi saya perlukan sesuatu untuk buatkan semangat saya  kembali membara...go go!! aja aja fighting!
jadi, ayuhla kita teliti n kenali balik gimana sebenarnya sikap kita...perilaku kita dengan orang ramai...baekkah? sopan-santunkah? kasarkah? atau menjengkelkan...nauzubillah, mintak dijauhkan segala yang tidak baik....
di sini ada beberapa petikan yg ika amik daripada email n ika kira, eloklah kalu benda2 ni dapat dipanjangkan dan dikongsi dengan sahabat2 sekalian...sekadar mewujudkan kesedaran di lubuk hati masing2...
tp sebelum 2, ika nk sentuh cketla...nk imbau kembali yang kadangkala, setiap kesusahan n keperitan yang kita lalui, mungkin tidak sehebat kesengsaraan insan lain....jadi, secara tidak langsung, ini akan membuatkan kita percaya bahawa disebalik semua ni, ALLAH sudah menjanjikan yang terbaik untuk kita..mudah-mudahan..

Sahabat, 
Hari ini sebelum kita mengatakan kata-kata yang tidak baik,
Fikirkan tentang seseorang yang tidak dapat berkata-kata sama sekali.

Sebelum kita mengeluh tentang rasa dari makanan,
Fikirkan tentang seseorang yang tidak punya apapun untuk dimakan.

Sebelum anda mengeluh tidak punya apa-apa,
Fikirkan tentang seseorang yang meminta-minta dijalanan.

Sebelum kita mengeluh bahawa kita buruk,
Fikirkan tentang seseorang yang berada pada keadaan yang terburuk di dalam hidupnya.

Sebelum mengeluh tentang suami atau isteri anda,
Fikirkan tentang seseorang yang memohon kepada Tuhan untuk dipertemukan jodoh dan diberikan teman hidup.

Hari ini sebelum kita mengeluh tentang hidup,
Fikirkan tentang seseorang yang meninggal dunia terlalu cepat.

Sebelum kita mengeluh tentang anak-anak kita,
Fikirkan tentang seseorang yang sangat ingin mempunyai anak tetapi dirinya mandul.

Sebelum kita mengeluh tentang rumah yang kotor kerana pembantu tidak mengerjakan tugasnya,
Fikirkan tentang orang-orang yang tinggal dijalanan.

Dan di saat kita letih dan mengeluh tentang pekerjaan,
Fikirkan tentang pengangguran, orang-orang cacat yang berharap mereka mempunyai pekerjaan seperti kita.

Sebelum kita menunjukkan jari dan menyalahkan orang lain,
Ingatlah bahawa tidak ada seorangpun yang tidak berdosa.

Dan ketika kita sedang bersedih dan hidup dalam kesusahan,
Tersenyum dan berterima kasihlah kepada Tuhan bahawa kita masih hidup !

 
Marilah kita menjadi orang yang bersyukur atas segala nikmat dan kurniaan yang Allah berikan kepada kita.
Ingat janji Allah, barangsiapa bersyukur dengan nikmat yang diberikan kepadanya, maka Allah akan tambah lagi nikmat itu.
Sebaliknya, barangsiapa yang kufur atau tidak mensyukuri nikmat itu, maka sesungguhnya azab Allah amatlah pedih.

Renung-renungkan dan Selamat Beramal..heheh

Wednesday, December 1, 2010

kisah mee dan air mata~



Bismillahirrahmanirrahim....


hye olss..

Tora datang lagi dengan cerita baru setelah berhari2 xhupdate belog...aish..aish...mood ai masih suam2 kuku untuk keep on update n update..n yah, update ag..yah..yah..maleshness..huhu

tapi hari ni rasa mcm nk kene update gak..hikss...topik panass uolss..xde mende ngatt..cume nk buat tayangan cite kanak2 jap malam ni..

td, ai goreng mee utk makan malam..penghuni2 ZON 575 ni bab2 makan xkesah sangat.  i mean, law xmakan nasi fer dinner pun dakpe...goreng2 pun jalan :)

so, alkisahnyer bermula mcm ni la..ai, faiqah najiyah anuar selaku watak utama dalam cite kanak2 ni mengoferkan diri utk menggoreng siti mee...


n...jgn xtaw..ai suka makan pedas....tp ai x expect la cili yg ai guna tu tahap dewa punye pedas..walo guna secamca...eh uolss paham ke secamca...oke..oke..kita mulakan balik....walo guna sesudu je, phewwww!!berbirat telinga..hikhik :p


tapi, ai xbape nk kesah, sb lidah ai version lidah lembu, tebal..hahah...
sb law kt umah sewa pun ari2 pedas..mau berlapis2 limpa n pankreas nih tersagat2 dek penangan makan masakan pedas...plus ketua chef umah ai tu mmg pure nogori..mmg very da mabeles la pedasnye..kami yg junior chef ni pun da termadly in love da kt cili melaka tuh..hikhik..


opocot!! lets don't over divert d main topic hokey...


citanya macam ni ye adik2...[sambey membetul2kan kaca mata konon2 cam nenek2 nga baca buku cite kura2 vs arnab kat si cucu]


..........[konon sambungan dari page sebelumnya]....lepas siap masak, ai org pes makan...hahah pelahap +_+
tp ai jz sentuh2 adela beberapa urat je...pastu ai tambah ag berurat2 mee..smpai kenyang..hohoh...tu taktik ai utk xnampak terlampau greedy or teruja bila berhadapan ngan makanan...hahah...


ai suka amik makanan dalam kuantiti yang comey2 gitu...n ai suka makan berulang2...sb 2 kadang2 ai xsuka skali makan letak banyak..conpem xabis nyah!
sb 2 ai cepat lapa..hohoh...hamba xkesah..asalkan hamba xmakan orang..hohoh


pappp!! [tepuk dahi sb suka ngatt melencong dari tajuk sebenar]...
lepas ai makan...dorang2 pn makan gak..pedas..tp still bole diterima akal..eh lidah...sb ai xde pn nampak telinga mat hanis berubah jadi cili giling or cili kering versi kilat...sb cili versi kilat tu amatlah pedas...hikss
pastu telinga mak pun xde lak nampak kembang kuncup kembang kuncup...malah, beliau tambah....kira oke la tu..


oke..mari sambung lagi.....
ni nk cite pasal SUSPEK utama....hihi :p
sebelum 2, meh nk bagi profile beliau jap


Nama: Ahmad Izzat Bin Anuar
Umur: 11 tahun
Status: Bujang..hokhok
Hobi: Main Bola kat mini stadium petang2, on9 game dan banyak lagi [ecece..teringat mcm buat biodata zaman kanak2 rebina dulu..]
Kenangan manis: [hahah, lebey2 lak]


oke..oke..PROCEED!


beliau!
beliau!


beliau mmg sejak azali xmakan pedas...
kerna...
sebelum sebelum ni, beliau mmg xberapa nk tebal lidah utk makan pedas..


tp beliau sudah belajar untuk makan pedas sejak dua menjak ni..
beliau cakap "xkesah, pedas2 sedap cket"
hoho, ai laik lah ijat...camtu la dikatakan anak jantan..hoho


pastu...tadi..pas ai goreng mee, ai cakap la kt beliau...


"Ijat, meh makan mee nih..tp agak pedas la cket...Ijat cuba rasa dulu seurat dua"


pastu beliau sambey jari2 menekan keyboard di lappy sis una membalas, "pedas?  xpe, Ijat nk makan la...Lagipun, Ijat rasa Ijat bole makan walopon kuar hingus" - (Ijat, 2010)


pastu, beliau pun amikla pinggan nk cedokkan mee...
mak cakap, ijat amik sikit je dulu, rasa..law pedas t xabis lak...


tp cepat je beliau menyampuk, "xpo, xpo..ijat nak gak"


kemudian, beliau pun makan...
pastu terjadilah pelbagai aksi 18sx oleh ijat disebabkan terlalu 'PEDAS' bagi beliau...kesian nengok naw jang!hahah


suap skali, minum air skali..selang-seli camtu...
pastu kan..yang eden xtahan tahap nk gelak guling2 keliling Kg. Raja, bila tengok ijat menangis...hokhok :p
time 2, rasa mcm nk amik gmbar je wt kenang-kenangan..bukan senang nk tengok org nangis sb makan mee..hahah...


tp, memandangkan tahap kesedaran sivik sebagai kakak yang cuba ingin menjaga hati adiknya, xjadi la eden nk amik gmbar..jz ramai2 gelakkan je..alahai ijat..heheh


pastu, ktorang pun same2 la dok ulang balik ayat beliau td....


"pedas?  xpe, Ijat nk makan la...Lagipun, Ijat rasa Ijat bole makan walopon kuar hingus" - (Ijat, 2010)


heheh..mujur beliau xngamok sb kene perli :p


tp betul la,walo pun makan sambey nangis, abis gak mee sepinggan..hahah..merah mata2 ijat..
syabas la ijat...i'm so proud of u! coz ijat berjaya menghabiskan mee 2..muah muah!!


sekian saja...


Psssst: nite eberibadi..saya xmawu tido ag..mawu jd stalker sebentar..babai!