.:.FOLLOWERS.:.

Saturday, November 27, 2010

Tutorial Gedik-Gedik kat Tajuk Blog..heee


hai semuanya..[baca ngan nada gewdick]hokhok

rini, ika nk memenuhi permintaan one of ma fwen, aliya yg juga rakan blogger utk wat tajuk gerak-gerak kt blog..
okey tuan2 n puan2..menu kita hari ni,tajuk gerak2 masak kunyit ye tuan2 n puan2..
hidangan ini utk 4 org makan, law nk banyak cket, bole tambah bahan2 ye tuan2 n puan2..

untuk masakan ni, tuan2 n puan2 kene sediakan bahan2 secukup rasa, yang penting, tuan2 n puan2 kena ada main dish iaitu BLOG :)
mula2, meh kita tgok apa yang dimaksudkan ngan menu tajuk gerak2 masak kunyit nih..
macam ni ye kawan2..[bagi yang tawu, sokay la..]
v
v

cara masakannya xdela susah sangat tuan2 n puan2..hanya perlukan secalit kasih sayang je :)

step2 dia lebey kurang camni la:

Bagi penguna template blogger
Dashboard Layout/design n den pilih Edit HTML. Tick pada kotak Expand Widget templates.
cari kod:
<head>


Ctrl+F untuk find head
Lepas tu korang copy kod kat bawah tu..and paste kat bawah head tu
sebelum tu, ni kod dia.cedok n tuang kt bawah head tu taw



<script language='JavaScript'>
var txt=" Tajuk korang ";
var kelajuan=250;var segarkan=null;function bergerak() { document.title=txt;
txt=txt.substring(1,txt.length)+txt.charAt(0);
segarkan=setTimeout("bergerak()",kelajuan);}bergerak();
</script>

Ctrl+C serentak untuk copy

ACHTUNG!!!

Tajuk korang tu korang pilih lah ye tajuk yang korang nak letak.
contoh macam: hye dear, thx for ur time visiting here...bla..bla..bla..

pastu, 250 tu kelajuan teks tu bergerak...makin kecil makin laju hokeyyy

ni ika paparkan step secara bergambar..hoho

contoh:
v
v



jangan lupa preview dulu..kang xjadi ai kene serbu lak..hikss..pastu save, tutup api dapo..da bole makan

Selamat Mencuba..

**credit to:FIKRATUL JAHRIYYAH sb beliau yang ajar ai sebelum ni sb ai kadang2 malas nk explore law nga xde hati..hekhek



5 gossip (s):

Diedie Yana

hahaha macey macey kt kami somey... da try wat tak jd huhuhuhu... resepi masakkan km rentung

ohbintang

hehe didi..
cuba skali lagi.
ika silap bg kod mula2 2..ihihihi :p

Cz Aina

sweet blog....

ishih van der woodsen

nk try gak.. tp kn... ada satu soklan.. apsal c adik lak yg ajar c kakak ?? hahahah boo !

ohbintang

cz aina: tq :)

ishih: hehe 2 namanya si kakak malas nk cari tuto..so, disuruhnya si adik cari, den tunjukkan..pastu den buat sendiri la..nk cari je yg malas :p